Harpreet Bansal: Agency

Komponisten og fiolinisten Harpreet Bansal er en av sin generasjons mest særpregede norske musikere, og har høstet stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse for sin unike tilnærming til den indiske ragatradisjonen. Gjennom arbeidet med sitt eget Harpreet Bansal Band samt samarbeid med f.eks. KORK, KARPE, PUNKT-festivalen, Cikada Strykekvartett har hun utvidet rammene for hva indisk klassisk musikk kan være i en flerkulturell samtid.

Hun har også drevet et omfattende formidlingsarbeid med undervisning og workshops på alle nivåer, fra de aller yngste til konservatorienivå. Harpreet ønsker å videreføre dette arbeidet i et prosjekt som har fått den foreløpige tittelen AGENCY. Her lar hun unge musikere få et innblikk i den rike musikktradisjonen hun har vokst

opp i. Elevene lærer om ragaimprovisasjon og hvordan de skal orientere seg i et musikalsk forløp som kombinerer åpne og faste elementer, og de får oppleve en tilnærming til musikkutøving hvor gehør, sangbarhet og pust står i fokus. Et mål med prosjektet er at de ulike tilnærmingsmåtene kan berike hverandre, slik at elevene kan ta med seg nye perspektiver inn i det videre arbeidet med sjangrene de ellers jobber med. F.eks. har vestlig klassisk musikkutdanning en metodikk som hovedsakelig er basert på notasjon og teknikk. Et grundig møte med improvisasjon og imitasjonsbasert læring kan gi elevene nyttige verktøy på veien videre, og bidra til et organisk grunnlag for utøvingen.

Med seg i prosjektet har hun sin mangeårige samarbeidspartner Sanskriti Shrestha på tablas. Sanskriti er fra Nepal, der hun vant flere priser for sitt tablaspill. De siste 15 årene har hun vært bosatt i Oslo, hvor hun har markert seg som en grensesprengende musiker som henter inspirasjon fra fri-impro, jazz og ulike folkemusikktradisjoner. Hennes band Sanskriti Shrestha Avatar vakte oppsikt med sin debut-cd Brijanga i 2018. Hun spiller i Bugge Wesseltofts New Conception of Jazz og Moksha. Kombinasjonen av dyp kjennskap til ragatradisjonen og en grenseløs kunstnerisk tilnærming gjør Sanskriti til en sterk formidler av musikalsk innsikt og spilleglede. Hun og Harpreet har tidligere gjennomført workshops for Talentutviklingsprogrammet (TUP), Musikk på Majorstua og på Prahakonservatoriet.

Cikada Strykekvartett og Harpreet samarbeidet første gang i 2019 på verket «Otherwise», som de siden har framført på konserter i Oslo (Krantz, Oslo Quartet Series, PåMunch), i Bergen, Trondheim og Fredrikstad. Verket spilles inn høsten 2023. I AGENCY vil kvartetten fungere som mellomledd, medspillere og gruppeinstruktører i en relativt åpen form. Kvartettmedlemmene vil ha gruppeprøver der de innstuderer de faste elementene med elevene, og ha en rolle som forsterkere og inspiratorer i improvisasjonssituasjoner. De vil også dra inn elementer av samtidsmusikalsk estetikk der dette er relevant, slik at elevene også får en smakebit av utvidete spilleteknikker, støyimpro etc.

AGENCY vil være best egnet for elevgrupper som har nådd et visst nivå. Det er likevel lett å tilpasse ambisjonsnivået fra gruppe til gruppe, og prosjektet er derfor i utgangspunktet tenkt for en såpass vid aldersspredning som 11-19.

Medvirkende:
Harpreet Bansal – fiolin
Sanskriti Shrestha – tablas
Karin Hellqvist – fiolin
Sara Övinge – fiolin
Bendik Foss – bratsj
Torun Stavseng – cello

Meld din interesse her

Previous
Previous

FRAM-helg med kvinnelige komponister

Next
Next

Berit Cardas: Askeladden og superfela